Vanliga frågor
och svar
Vad är kefirgryn?
Kefirgryn är inte gryn i egentlig mening, utan ser mer ut som små blomkålsliknande klumpar. De består av en levande sammansättning av mjölksyrabakterier och jästsvampar som tillsammans fermenterar mjölken och omvandlar den till kefir. Det är tack vare dessa gryn som kefiren får sin unika smak, sina näringsrika egenskaper och sina probiotiska fördelar.
Vad är skillnaden mellan Svea Kefir och annan kefir?
Svea Kefir tillverkas på rå, ekologisk mjölk och äkta kefirgryn – vilket innebär att fermenteringen sker naturligt och lite mer ”vilt”, utan att man tillsätter en standardiserad kultur. Många kommersiella kefirer är tillverkade med industriella startkulturer som är mer kontrollerade i både innehåll och produktion. Vår kefir är ett levande hantverk – med både smak och innehåll som kan variera beroende på årstid, mjölk och fermenteringstid.
Hur får jag tag i kefirgryn? Delar ni ut?
Enklaste sättet att få tag i gryn är via Facebook-gruppen: Kefirgryn! En svensk kefirgrynsdelningssida. Där finns mängder av givmilda gryn-delare och erfarna kefirentusiaster som gärna svarar på frågor.
Vi delar även ut gryn på marknader, REKO-utlämningar och ibland från vår lokal på Adelsö. Håll utkik i våra kanaler för nästa tillfälle, eller hör av dig!
Hur tillverkas Svea kefir?
Svea Kefir tillverkas genom att rå, ekologisk mjölk fermenteras med kefirgryn i 24–36 timmar. När fermenteringen är klar silas kefiren från grynen och tappas på flaska. Därefter förvaras den i kyl – redo att drickas, blandas i smoothie eller hällas på morgongröten!
Får man sälja opastöriserad mjölk? vad är det som gäller?
Ja – men med vissa regler. Opastöriserad mjölk får bara säljas i liten skala direkt från gården till konsument. Däremot är det tillåtet att sälja förädlade produkter, som till exempel kefir eller ost, tillverkade av opastöriserad mjölk – förutsatt att producenten har rätt tillstånd från kommunen eller Livsmedelsverket.